Πολυκυστικές

H διαταραχή της ωορρηξίας αποτελεί την πιο κοινή αιτία της

γυναικείας υπογονιμότητας

. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι φραγμένες σάλπιγγες, που προκύπτουν όταν μια γυναίκα έχει κάποια φλεγμονώδη πυελική νόσο ή ενδομητρίωση (μια κατάσταση που προκαλεί συμφύσεις και κύστεις και συνήθως είναι οδυνηρή) ή διακοπή κύησης. Επίσης κάποιες συγγενείς ανωμαλίες, δηλαδή παθήσεις που υπάρχουν από τη γέννησή μας και αφορούν τη δομή της μήτρας ή τα ινομυώματα στη μήτρα είναι συνδεδεμένα με επανειλημμένες αποβολές.

Κάποιοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάζουν την υπογονιμότητα είναι η από μικρή ηλικία ενεργή σεξουαλική ζωή, ο μεγάλος αριθμός αμβλώσεων καθώς και η αλλαγή πολλών σεξουαλικών συντρόφων. Μεγάλο ρόλο παίζει και η απόφαση μιας αξανόμενης μερίδας γυναικών να αναβάλουν τη μητρότητα μέχρι τα 40 τους.

Διαταραχές Ωορρηξίας

Οι διαταραχές ωορρηξίας ευθύνονται το ¼ των προβλημάτων υπογονιμότητας στα ζευγάρια. Αυτές ενδέχεται να οφείλονται σε προβλήματα στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο ή την υπόφυση, είτε από προβλήματα στην ίδια την ωοθήκη.

Ανωμαλία στην έκκριση των ορμονών FSH και LH

Οι συγκεκριμένες ορμόνες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της ωορρηξίας κάθε μήνα. Παράγονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου από την υπόφυση με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Υπερβολικό σωματικό ή συναισθηματικό στρες καθώς και η απότομη αυξομείωση του βάρους, μπορεί να διαταράξει αυτό το ρυθμό παραγωγής των ορμονών και να επηρεάσει την ωορρηξία. Η βασική ένδειξη για το πρόβλημα αυτό είναι ακανόνιστη ή απούσα περίοδος. Σε μικρότερη συχνότητα, συγκεκριμένες ασθένειες της υπόφυσης συνήθως συνδέονται με ελλείψεις άλλων ορμονών και μπορεί να είναι η αιτία διαταραχών της ωορρηξίας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση πολύπλοκων αλλαγών στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή ανδρογόνων, η οποία επηρεάζει την ωορρηξία. Επίσης, ενδέχεται να σχετίζεται με την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη αλλά και με την παχυσαρκία.

Προβλήματα της ωχρινικής φάσης του κύκλου

Αυτά επέρχονται όταν οι ωοθήκες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα προγεστερόνης μετά την ωορρηξία. Η προγεστερόνη είναι μείζουσας σημασίας για την προετοιμασία του ενδομητρίου προκειμένου να διατηρηθεί το γονιμοποιημένο ωάριο.