Tι είναι ο φυσιολογικός τοκετός;
Ως φυσιολογικός τοκετός (ά αλλιώς κολπικός τοκετός) χαρακτηρίζεται η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Όπως εξηγεί ο εξηγεί ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος Δρ. Οδ. Σαββούρας, με την ολοκλήρωση της περιόδου κύησης, ξεκινά μία σειρά χημικών αντιδράσεων. Με άλλα λόγια, το έμβρυο, ο πλακούντας και οι υμένες διέρχονται διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα και απομακρύνονται από τη μήτρα. Είναι η στιγμή που το μωρό έρχεται πια στον κόσμο.
Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού είναι τα ακόλουθα:
- Στάδιο διαστολής
- Στάδιο εξώθησης
- Στάδιο της υστεροτοκίας.
Ο φυσιολογικός τοκετός ξεκινά μεταξύ της 36ης και της 42ης εβδομάδας, εκτός αυτής της περιόδου θεωρείται πρόωρος τοκετός.
Από ποια συμπτώματα συνοδεύεται ο φυσιολογικός τοκετός;
Ο φυσιολογικός τοκετός συνοδεύεται από ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία και δηλώνουν ότι πια ξεκινά.
Σίγουρα η γυναίκα θα παρατηρήσει περιοδικές (ρυθμικές) συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αυξανόμενη ένταση και τον πόνο. Πιθανόν να Θα παρατηρήσει κολπικό έκκριμα (με αιματηρό περιεχόμενο), ναυτία, εμετούς και διάρροια. Τέλος, ίσως θα διαπιστώσει ρήξη των υμένων, δηλαδή το κοινώς λεγόμενο «σπάσιμο» νερών.
Αυτονόητα μόλις διαπιστωθούν όλα τα προαναφερθέντα η γυναίκα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Γυναικολόγο της και να μεταφερθεί στο μαιευτήριό της, καθώς ο τοκετός ξεκινά.
Ποια είναι η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού;
Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Μπορεί λοιπόν να διαρκέσει έως και 15 με 20 ώρες. Όμως αυτό δεν ισχύει σε κάθε γυναίκα. Μια μέση διάρκεια για μια πρωτότοκο (γεννάει πρώτη φορά) είναι περίπου 8-12 ώρες, ενώ για την πολύτοκο περίπου 4 ώρες.
Φυσιολογικός τοκετός και πόνος
Δεν υπάρχει, εκ φύσεως, φυσιολογικός τοκετός χωρίς πόνο. Εν προκειμένω ο πόνος είναι αναπόφευκτός ανεξάρτητα με το αν χορηγηθεί ή όχι επισκληρίδιος. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ενημερώνονται λανθασμένα ή ελλιπώς για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόνους.
Αυτό που πρέπει να κάνει μια έγκυος είναι να προετοιμαστεί σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθώντας τις συμβολές ενός έμπειρου Ιατρού και ενός κατηρτισμένου μαιευτικού προσωπικού.
Φυσιολογικός τοκετός: Ποιος ο ρόλος της επισκληριδίου;
Εφόσον, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, αντίστοιχα ποικίλουν και οι ωδίνες του τοκετού.
Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται μια ασφαλής μέθοδος για την ανακούφιση και την βοήθεια της ολοκλήρωσης ενός φυσιολογικού τοκετού, καθώς χαλαρώνουν με ασφάλεια οι μύες για περίπου 30-60 λεπτά.
Ενίοτε ενδέχεται να παρουσιάσει υπόταση η γυναίκα ή να παραταθεί ο τοκετός καθώς δεν αισθάνεται την ανάγκη να πιέσει.
Γιατί να επιλέξει φυσιολογικό τοκετό η μητέρα;
Ο φυσιολογικός τοκετός παρέχει οφέλη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.
Όσον αφορά τη μητέρα:
- Έκκριση απαραίτητων ορμονών: Αποτελούν την αφετηρία για τον μελλοντικό δεσμό μητέρας και μωρού. Πρόκειται για τις ορμόνες ωκυτοκίνη, προλακτίνη και ενδορφίνες.
- Μικρότερος κίνδυνος για τραυματισμό στο περίνεο: Εφόσον τηρηθούν τα στάδια του τοκετού, ενδέχεται να μην τραυματιστεί το περίνεο και να διατηρηθεί ακέραιο,. Τοιουτοτρόπως, αποφεύγεται η επισιοτομία και οι μικροτραυματισμοί.
- Αυτοπεποίθηση: Βάσει μελετών οι γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά εμπιστοσύνης στον εαυτό τους σε σχέση με τη μητρότητα.
- Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και γρήγορη ανάνηψη: Εφόσον δεν πραγματοποιηθεί καισαρική τομή, το διάστημα ανάρρωσης είναι σαφώς μικρότερο. Ήδη από την επόμενη ημέρα η γυναίκα μπορεί να σηκωθεί με προσοχή.
- Διευκόλυνση της γαλουχίας: Την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα και ενισχύει τη συσταλτικότητα των μυϊκών κυττάρων, που επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος.
Τα οφέλη όμως είναι πολλά και για το παιδί. Πιο αναλυτικά:
- Η γέννηση γίνεται με φυσικό τρόπο: όλα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης. Μπλοκάρονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και τίθεται σε λειτουργία οι ορμόνες που προκαλούν τις ωδίνες.
- Καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και θωράκιση του ανοσοποιητικού: Έχει αποδειχθεί ότι μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό αναπνέουν καλύτερα, θηλάζουν πιο εύκολα και είναι γενικά πιο δραστήρια. Επιπλέον, το “πέρασμα” του βρέφους μέσα από την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, βοηθά το ανοσοποιητικό να θωρακιστεί καλύτερα για την, εκτός μήτρας, ζωή.
- Άμεσος θηλασμός: Ήδη από την ώρα που θα γεννηθεί το μωρό αναζητά το στήθος της μητέρας για να θηλάσει. Τα βακτήρια που βρίσκονται στην περιοχή έρχονται σε επαφή με το νεογνό και χρησιμεύουν για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό του.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα – Χειρουργό – Γυναικολόγο Δρ. Οδ. Σαββούρα, για να μάθετε περισσότερα για τον φυσιολογικό τοκετό αλλά και για οτιδήποτε άλλο σχετικό με την εγκυμοσύνη. Λόγω της πολυετούς του εμπειρίας σε ζητήματα Γυναικολογίας, είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει αλλά και να προσφέρει ένα εξιδανικευμένο πλάνο αντιμετώπισης.