Ένας από τους πιο συνήθεις καρκίνους που μπορεί να εμφανίσει το γυναικείο γενετικό σύστημα είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου. Το ποσοστό εμφάνισής του ανέρχεται σε 70% στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας κυρίως 55 και 65 χρονών. Η πραγματική αιτία του
καρκίνου του ενδομητρίου
δεν έχει ανακαλυφθεί έως τώρα.
Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου παρατηρείται σε:
– γυναίκες που έχουν πολλά οιστρογόνα στο αίμα τους είτε γιατί δεν έχουν ωορρηξία, όπως στις πολυκυστικές ωοθήκες, είτε διότι λαμβάνουν οιστρογόνα ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.
– παχύσαρκες γυναίκες
– διαβητικές γυναίκες
– γυναίκες που έχουν κάνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
– γυναίκες που έχουν πολλά χρόνια περίοδο (πρόωρη εμμηναρχή και καθυστερημένη εμμηνόπαυση).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με διαγνωστική απόξεση ή με υστεροσκόπηση. Συμπληρωματικές εξετάσεις αποτελούν η μαγνητική τομογραφία κοιλίας και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.
Η πρόληψη οδηγεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο πρώτο στάδιο το οποίο θεραπεύεται πλήρως. Αν μετά τον πρώτο χρόνο που έχει σταματήσει η περίοδος υπάρξει ξανά ροή αίματος, πρέπει να γίνει άμεσα επίσκεψη σε γυναικολόγο. Βεβαίως οι γυναίκες που βρίσκονται στο 40ο έως 50ο έτος και εμφανίζουν ανωμαλίες στην περίοδο όπως αύξηση της ποσότητας του αίματος, μεγάλη διάρκεια και συχνότερη εμφάνιση της περιόδου σε σχέση με πριν, πρέπει επίσης να κάνουν μια επίσκεψη σε γυναικολόγο. Αν και οι εν λόγω ανωμαλίες της μήτρας οφείλονται συνήθως στην κλιμακτήριο, ή σε άλλες παθήσεις της μήτρας καλοήθους χαρακτήρα, πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ώστε να μην υπάρχουν πιθανότητες κακοήθειας. Η κανονική γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου και το υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών αποτελούν τα βασικά όπλα για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου.
Δείτε επίσης τους παρακάτω παράγοντες που ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του ενδομητρίου:
• Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα στις γυναίκες με ανωορρεκτικούς κύκλους,
• Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση
• Η αποφυγή της παχυσαρκίας
• Η αντιμετώπιση του διαβήτη