Τί είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο της λαπαροσκοπικής, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα που βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα επιτρέπει στο γιατρό να εκτελεί κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς του χαρίζει τρισδιάστατη στερεοσκοπική όραση.

Πώς έχει συμβάλει η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία;

Η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής στον τομέα της γυναικολογίας ήρθε για να φέρει μεγάλες αλλαγές στη χειρουργική διαχείριση. Οι γυναικολόγοι – χειρουργοί, με τα πλεονεκτήματα που χαρίζει η μέθοδος αυτή, μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις παθήσεις που προσβάλλουν το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Επιπλέον, οι γιατροί προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα τα εργαλεία αυτά, πρέπει να διαθέτουν την ανάλογη εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει ότι είναι άρτια καταρτισμένοι και έμπειροι, με αποτέλεσμα να μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο γυναικολόγος Οδυσσέας Σαββούρας ήταν εκπαιδευτής ρομποτικής – λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε άλλους ιατρούς στο παγκόσμιο συνέδριο ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Στο δωμάτιο που πραγματοποιείται η επέμβαση είναι τοποθετημένη μία κονσόλα, όπου ο χειρουργός ελέγχει το εύρος και τα όργανα χρησιμοποιώντας χειριστήρια χεριών.

Οι τρισδιάστατες εικόνες του πεδίου προβάλλονται σε μία οθόνη από την οποία ο γιατρός μπορεί και ελέγχει καλύτερα τη διαδικασία του χειρουργείου.  Οι εικόνες αυτές προκύπτουν από τη μικροσκοπική κάμερα που εισέρχεται στην περιοχή που πρόκειται να χειρουργήσει ο γιατρός.

Οι κινήσεις του γιατρού μεταφράζονται σε ακριβείς μικρο-κινήσεις από τα τηλεχειριστήρια που διαθέτει το μηχάνημα για την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης. Σε όλη τη διαδικασία, ο γιατρός παραμένει καθισμένος μπροστά από την κονσόλα και εκτελεί ακόμη και τις πιο ευαίσθητες, περίπλοκες διαδικασίες, μέσω μικρών τομών με εξαιρετική ακρίβεια. Το ρομποτικό σύστημα δεν είναι προγραμματιζόμενο και δεν κάνει καμία κίνηση μόνο του. Ελέγχεται πλήρως από τον χειρουργό και δέχεται εντολές μόνο από αυτόν.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο χειρουργείο διαδραματίζει ο βοηθός χειρουργού, ο οποίος βρίσκεται στο χειρουργικό κρεβάτι δίπλα από τον ασθενή παρακολουθώντας συμπληρωματικά τη διαδικασία.

Ποιες περιπτώσεις στη γυναικολογία αντιμετωπίζονται με ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι ιδανική για να αντιμετωπίζει τα ακόλουθα γυναικολογικά προβλήματα:

 • Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Τον καρκίνο των ωοθηκών.
 • Τα ινομυώματα της μήτρας.
 • Τον κοιλιακό πόνο ή τον πυελικό πόνο.
 • Την ενδομητρίωση.
 • Την ολική ή μερική υστερεκτομή – Αφαίρεση της μήτρας.
 • Τις κύστες στις ωοθήκες.
 • Την πρόπτωση του πυελικού οργάνου.
 • Τις οδυνηρές περιόδους και την βαριά αιμορραγία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία;

Η ρομποτική χειρουργική παρέχει αρκετά σημαντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, γι΄ αυτό θεωρείται η πιο επαναστατική καινοτομία στην ιατρική επιστήμη τα τελευταία χρόνια.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:

 • Το αίμα που χάνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι λιγότερο κι έτσι δεν απαιτείται η ανάγκη για μετάγγιση.
 • Η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του χειρουργείου.
 • Μετεγχειρητικά ο πόνος είναι λιγότερος.
 • Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρότερος.
 • Το μετεγχειρητικό σημάδι είναι ελάχιστα ορατό.
 • Προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.
 • Απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο.

 

Ποια συμπτώματα υπάρχουν μετεγχειρητικά και πώς αντιμετωπίζονται;  

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν μετεγχειρητικά οι ασθενείς είναι παρόμοια με εκείνα από τις κλασσικές επεμβατικές μεθόδους. Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ στοχευμένο και λεπτομερές χειρουργείο.

 • Αρκετά συνηθισμένο είναι για λίγες μέρες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς να αισθάνονται ένα ήπιο φούσκωμα. Αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς εξαιτίας της αναισθησίας και της χειρουργικής επέμβασης, το έντερο συχνά επιβραδύνεται.
 • Μετά την επιστροφή στο σπίτι, επικρατεί το αίσθημα της κόπωσης και της δυσφορίας, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν ενεργοί και να σηκώνονται συχνά από το κρεβάτι.
 • Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουν στη διατροφή τους, καθώς θα πρέπει να ακολουθούν ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο και να πίνουν πολύ νερό, ώστε να επουλωθεί πιο γρήγορα το τραύμα.
 • Φυσικά, ο γιατρός θα σας προτείνει τα κατάλληλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα προκειμένου να περιοριστεί ο πόνος τις πρώτες μέρες.

H ασθενής οφείλει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού και σε περίπτωση ενόχλησης, να επικοινωνήσει αμέσως μαζί του.

Η επιλογή του γιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα όχι μόνο για την επιτυχία της επέμβασης, αλλά και για να εμφανιστούν όσο το δυνατόν λιγότερα συμπτώματα μετεγχειρητικά. Η εμπειρία είναι αυτή που κάνει τη διάφορα και φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος Σαββούρας Οδυσσέας είναι άρτια εξειδικευμένος στη ρομποτική χειρουργική και έμπειρος, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις γυναικολογικές παθήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.

CategoryΆρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ