πολύποδες μήτρας

Τι είναι οι πολύποδες της μήτρας;

Οι πολύποδες της μήτρας εμφανίζονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, το λεγόμενο ενδομήτριο, για αυτό και ονομάζονται πολύποδες ενδομητρίου. Συνήθως είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Χρήζουν αντιμετώπισης καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην περίοδο ή τη γονιμότητα της γυναίκας. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καρκινικοί ή οι καλοήθεις μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο.

Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή οβάλ, ενώ το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Μπορεί να εμφανιστούν ένας ή περισσότεροι πολύποδες της μήτρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν;

Τα συνήθη συμπτώματα των πολυποειδών εκβλαστήσεων της μήτρας είναι συνήθως τα εξής:

  • Ακανόνιστη περίοδος
  • Αιμορραγία στο μέσο των περιόδων
  • Αιμορραγίες στην εμμηνόπαυση
  • Δυσκολία στην τεκνοποίηση

Πολύ συχνά όμως ενδέχεται να μην εμφανιστούν καθόλου συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολυπόδων της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Μεταβολές στα επίπεδα ορμονών
  • Ιστορικό εμφάνισης πολύποδα
  • Λήψη φαρμάκων

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωσή τους;

Η διάγνωση των πολυπόδων μήτρας συνήθως πραγματοποιείται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διακολπικό υπερηχογράφημα: Μέσα από το υπερηχογράφημα δημιουργείται μια εικόνα της μήτρας σας και έτσι ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τον πολύποδα.
  • Υστεροσκόπηση: επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας.
  • Βιοψία ενδομητρίου: ο γιατρός συλλέγει δείγμα για εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να διερευνήσει αν πρόκειται για πολύποδες και αν αυτοί είναι μη καρκινικοί ή καρκινικοί.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα προτείνει την αφαίρεσή τους.

Ποιοι μέθοδοι θεραπείας προτείνονται;

Η θεραπεία των πολύποδων μήτρας μπορεί να είναι συντηρητική είτε χειρουργική. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σε περίπτωση ασυμπτωματικών και μικρών πολύποδων, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει αναμονή και παρακολούθηση.
  2. Χειρουργική αφαίρεση. Η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αφαίρεση των πολύποδων μήτρας. Οι πολύποδες που θα αφαιρεθούν πάντα αποστέλλονται σε εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Σε περίπτωση κακοήθη πολύποδα (καρκινικού) ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία που αρμόζει στην περίπτωσή σας.

Πιθανές Επιπλοκές

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μεγαλύτερο ποσοστό πολυπόδων μήτρας είναι μη καρκινικοί. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς μπορούν στο μέλλον να μετατραπούν σε καρκίνο. Οι πιθανότητες αυξάνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι η υπογονιμότητα ή πιθανότητα αποβολής. Αυτό συμβαίνει καθώς εμποδίζουν το γονιμοποιημένο ωάριο να ακολουθήσει την προκαθορισμένη του πορεία προς τη μήτρα ή μπλοκάρουν το σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αφαίρεση του πολύποδα μπορεί να βοηθήσει σε μία επιτυχή εγκυμοσύνη.

Η καλύτερη πρόληψη για τους πολύποδες είναι ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και κυρίως ο ενδοκολπικός υπέρηχος που πραγματοποιείται.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά ακόμα και για λόγους πρόληψης ή παρακολούθησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα-Χειρουργό-Γυναικολόγο Οδυσσέα Σαββούρα, ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να σας κατευθύνει σε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.