Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια ανήκουν στα  Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και πρόκειται στην ουσία για βακτηρίδια που προκαλούν λοιμώξεις στο γυναικείο και ανδρικό γεννητικό σύστημα. Τα χλαμύδια στις γυναίκες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθώς δύνανται να προκαλέσουν υπογονιμότητα (και στα 2 φύλα) και προβλήματα στην εγκυμοσύνη (αποβολές και πρόωρο τοκετό). Όπως διευκρινίζει ο εξειδικευμένος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Οδ. Σαββούρας, η μετάδοσή τους (στην περίπτωση των γυναικών) γίνεται κατόπιν απροφύλακτης επαφής με άνδρα φορέα.

 

Χλαμύδια στις γυναίκες: Ποια τα συμπτώματα;

Τα χλαμύδια στις γυναίκες δεν είναι πάντα απαραίτητο ότι θα παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα. Αυτός μάλιστα είναι και ένας λόγος που θεωρούνται  από τα πιο νοσηρές σεξουαλικές λοιμώξεις. Αν ωστόσο παρουσιαστούν συμπτώματα, αναμένονται ορισμένα από τα ακόλουθα:

 • Δύσομες μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ
 • Επώδυνες περίοδοι
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Πυρετός
 • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
 • Κνησμός ή κάψιμο μέσα ή γύρω από τον κόλπο σας
 • Επίπονη ούρηση.


Χλαμύδια στις γυναίκες: Που οφείλονται;

Το Chlamydia trachomatis, το βακτήριο που προκαλεί τα χλαμύδια, μεταδίδεται συχνότερα μέσω απροστάτευτου κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ. Η γυναίκα το λαμβάνει από το σπέρμα ή το κολπικό υγρό ενός μολυσμένου ατόμου. Δύναται επίσης να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο, μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή.

Στην περίπτωση των εγκύων, μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό κατά τον τοκετό.


Χλαμύδια στις γυναίκες: Πως γίνεται η διάγνωση;

Πρωταρχικό βήμα στη διάγνωση της χλαμυδιακής λοίμωξης αποτελεί η λήψη και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Ακολουθεί η εξέταση της γυναίκας κλινικά. Σειρά έχει η λήψη κολπικού, φαρυγγικού και πρωκτικού υγρού, προκειμένου να δοθούν για καλλιέργεια. Τα χλαμύδια διαγιγνώσκονται και μέσα από το Τεστ Παπ. Επιπλέον, αποτελεσματική θεωρείται και η καλλιέργεια των πρώτων πρωινών ούρων (από την αρχή της ούρησης), καθώς και ορολογικές ή μοριακές εξετάσεις.  

Αυτονόητο είναι, όπως άλλωστε σε κάθε περίπτωση ΣΜΝ, ότι πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και ο/η σύντροφος της γυναίκας.


Χλαμύδια στις γυναίκες: Πως θεραπεύονται;

Κλειδί όσον αφορά τη θεραπεία θεωρείται και είναι η έγκυρη διάγνωση.

Ο εξειδικευμένος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Οδ. Σαββούρας τονίζει πως στην περίπτωση που τα χλαμύδια διαγνωστούν εγκαίρως, είναι 100% θεραπεύσιμα. Πρόκειται άλλωστε για βακτήριο και καταπολεμάται με αντιβίωση. Συνήθως χορηγείται η αζιθρομυκίνη  και η δοξυκυκλίνη, καθώς θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές αντιβιοτικές ουσίες και δεν χρειάζεται  συνήθως αντιβιόγραμμα.

Ασφαλώς η αποχή από την σεξουαλική επαφή συνίσταται μέχρι το τέλος της αγωγής. Και όπως ήδη ελέχθη, τη θεραπεία ακολουθεί και ο/η σύντροφος. Μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών πρέπει να διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις, για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν επιτυχής η θεραπεία.

Διευκρινιστικά, σημειώνεται ότι δεν υφίσταται ανοσία στα χλαμύδια στις γυναίκες. Κατά συνέπεια μια γυναίκα που δεν προσέχει μπορεί να ξανακολλήσει.


Χλαμύδια στις γυναίκες: Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τα χλαμύδια στις γυναίκες, ο εξειδικευμένος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Οδ. Σαββούρας δίνει ορισμένες συμβουλές :

 • Χρησιμοποιήστε σωστά και πάντα τα προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων
 • Εάν νομίζετε ότι έχετε μολυνθεί, αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή και επισκεφθείτε άμεσα τον ιατρό.

Οποιαδήποτε συμπτώματα των γεννητικών οργάνων, όπως έκκριμα ή κάψιμο κατά την ούρηση ή μια ασυνήθιστη πληγή ή εξάνθημα, θα πρέπει να είναι ένα σήμα για να διακόψετε κάθε σεξουαλική επαφή και να επισκεφτείτε αμέσως τον Ιατρό. Εάν έχετε διαγνωστεί και υποβληθήκατε σε θεραπεία για χλαμύδια ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, ενημερώστε όλους τους πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους ώστε να πράξουν τα δέοντα.

Επειδή ακριβώς τα χλαμύδια συχνά δεν έχουν συμπτώματα, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να τα μεταδώσουν εν αγνοία τους στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Πολλοί Ιατροί συνιστούν ότι όλοι όσοι έχουν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους πρέπει να ελέγχονται τακτικά για χλαμύδια αλλά και για τα υπόλοιπα ΣΜΝ, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Οδ. Σαββούρα για τον προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχό σας αλλά και να μάθετε περισσότερα για τα χλαμύδια στις γυναίκες. Η πολυετής του εμπειρία σε ζητήματα Γυναικολογίας τον καθιστούν αρμόδιο για τη σωστή εφαρμογή ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.