Ο
καρκίνος του μαστού
αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού.
Όλο και περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε μαστογραφία για πρώτη φορά στα 35 τους χρόνια και από την ηλικία των 40 και μετά κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, σε περίπτωση που δεν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος. Διαφορετικά ο προγραμματισμός των μαστογραφιών είναι συχνότερος.
Από το 2004 και μετά, λόγω του προγραμματισμού των μαστογραφιών, της ψηφιακής μαστογραφίας που έχει καλύτερη εικόνα (και μικρότερη ακτινοβολία) αλλά και την ψηλάφηση μαστών από τις ίδιες τις γυναίκες, μειώθηκε σημαντικά η συχνότητα του καρκίνου του μαστού της τάξεως του 10% για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
Η
διάγνωση του καρκίνου του μαστού
που γίνεται με υπερσύγχρονα μέσα (εξελιγμένοι υπέρηχοι μαστού, ψηφιακή μαστογραφία, shear wave elastography μαστού, ΤΕΣΤ παπ μαστού κ.α.), αυξάνει πλέον σήμερα το προσδόκιμο της ζωής μιας γυναίκας που πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου του μαστού.
Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που ανέρχεται και στο 70% που νοσούν από καρκίνο του μαστού δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός από την ηλικία. Εδώ λοιπόν καταλαβαίνουμε την αξία της μαστογραφίας που είναι σε θέση να ανιχνεύσει βλάβες σε ένα μαστό, πολύ πριν αυτές μεγαλώσουν και γίνουν ψηλαφητές. Η αξία της μαστογραφίας είναι μεγάλη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ένα μόρφωμα που είναι ύποπτο θα εντοπιστεί από τη μαστογραφία σε αρχικό στάδιο, ενώ αλλιώς θα γινόταν ψηλαφητό από τη γυναίκα ή το γιατρό της μετά από μήνες ή και χρόνια.
Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ είναι μια εξέταση που μπορεί να διαγνώσει χωρίς επέμβαση κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμα στάδια. Ένα ειδικό μηχάνημα κάνει μαλάξεις στο στήθος με συγκεκριμένο τρόπο, και προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή της γυναίκας με τη βοήθεια μιας αντλίας, το οποίο συλλέγεται. Το έκκριμα αυτό μπορεί να φτάσει να είναι αρκετά κυβικά εκατοστά, όπου τα κύτταρα αυτού του εκκρίματος εξετάζονται από κυτταρολόγους με ειδική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια βλάβη μπορεί να ανιχνευτεί αρκετό καιρό πριν η μαστογραφία δείξει κάτι σε κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού.
Το τεστ παπ μαστού μπορεί να το ξεκινήσει μια γυναίκα ηλικίας άνω των 25 ετών ακόμα και αν δεν έχουν έκκριση από τη θηλή τους ή δεν ψηλαφούν «κάτι» στο στήθος τους.
Η όλη διαδικασία για το τεστ παπ μαστού κρατάει 5 λεπτά και τις πιο πολλές φορές είναι ανώδυνο. Κάποιες γυναίκες, όμως, που υποβάλλονται στην διαδικασία αυτή δεν έχουν έκκριμα από τη θηλή τους. Αυτό εν μέρει είναι καθησυχαστικό καθώς αποδεικνύει ότι η πιθανότητα να έχουν καρκίνο κάποιες γυναίκες από τους γαλακτοφόρους πόρους είναι πάρα πολύ μικρή. Από όλες τις άλλες γυναίκες που θα έχουν έκκριμα από τη θηλή ΜΟΝΟ ένα πολύ μικρό ποσοστό <3% θα έχει άτυπα κύτταρα. Επομένως η έκκριση από τη θηλή θέλει μεν διερεύνηση αλλά τις περισσότερες φορές ΔΕΝ είναι ανησυχητική.
Τις περισσότερες φορές η έκκριση από τη θηλή προκύπτει από ορμονολογικούς λόγους, δηλαδή πιθανότατα υπάρχει ένα απόστημα, ένας τραυματισμός, μια απλή φλεγμονή, ή μια ινοκυστική μαστοπάθεια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καλοήθεις, όμως, πρέπει να εξετάζονται οι γυναίκες από το γιατρό τους για να αποκλείουν κάθε υποψία.
Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ δεν αντικαθιστά την μαστογραφία ούτε τον υπέρηχο μαστού σε καμία περίπτωση. H μαστογραφία και ο υπέρηχος είναι απεικονιστικές εξετάσεις ενώ το παπ του μαστού κυτταρολογική, καθώς ελέγχουμε τα κύτταρα από τους πόρους και τη θηλή. Βοηθά σε μεγάλο βαθμό, στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου των πόρων του μαστού. Πρόκειται για μια εξέταση screening- ελέγχου που σιγά σιγά μπαίνει στη λίστα των ετήσιων εξετάσεων που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες, καθώς υπόσχεται ότι μπορεί και αυτό να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.