Μέθοδοι Αντισύλληψης

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε μία μέθοδο αντισύλληψης όμως δεν είστε σίγουροι για το ποια να επιλέξετε; Επιθυμείτε η μέθοδος που θα επιλέξετε να αποτρέπει απλώς το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή χρησιμοποιώντας το προφυλακτικό ταυτόχρονα να προστατεύει και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Η επιλογή της σωστής μεθόδου μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μια μεγάλη λίστα από επιλογές για τις γυναίκες και τους άνδρες. Η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας, να του εξηγήσετε όσα αναζητάτε στη μέθοδο αντισύλληψης και εκείνος να σας προτείνει την καλύτερη για εσάς. Η μέθοδος που λειτουργεί καλύτερα εξαρτάται από τις ανάγκες σας, το ιστορικό υγείας σας και την περίπτωσή σας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις μεθόδους αντισύλληψης.

Με ποιο τρόπο λειτουργούν;

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Οι κύριοι στόχοι τους είναι να:

 • Αποτρέψουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο
 • Αποτρέψουν την απελευθέρωση ωαρίων κάθε μήνα
 • Αλλάξουν το εσωτερικό τμήμα της μήτρας έτσι ώστε ένα γονιμοποιημένο ωάριο να μην προσκολλάται σε αυτήν
 • Πυκνώσουν την βλέννα έτσι ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να περάσει εύκολα

 

Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν; Ποια να επιλέξω;

Οι μέθοδοι αντισύλληψης χωρίζονται σε μη μόνιμες, μόνιμες και επείγουσες μεθόδους αντισύλληψης και περιλαμβάνουν:

 • Μέθοδοι φραγμού: ανδρικό και γυναικείο προφυλακτικό, διάφραγμα και αυχενικό καπάκι (fem cap ή ασπίδα Lea)
 • Ορμονικές μέθοδοι βραχείας δράσης: αντισυλληπτικά χάπια, κολπικός δακτύλιος, διαδερμικό αντισυλληπτικό (αυτοκόλλητο έμπλαστρο) και αντισυλληπτική ένεση προγεστερόνης. Χρησιμοποιούνται σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.
 • Ορμονικές μέθοδοι μακράς δράσης: ενδομήτρια συσκευή, σπιράλ και υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα. Διαρκούν κατά μέσο όρο 5 χρόνια από την εισαγωγή ή έως ότου τα αφαιρέσετε.
 • Γυναικεία και ανδρική στεροποίηση: χειρουργική μέθοδος με μόνιμα αποτελέσματα
 • Σπερμοκτόνο: περιλαμβάνει χημικές ουσίες που σκοτώνουν το σπέρμα
 • Φυσική Μέθοδος Αντισύλληψης: χωρίς χρήση φαρμάκων ή συσκευών. Βασίζεται σε παρατηρήσεις σχετικά με το σώμα της γυναίκας, τη θερμοκρασία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να μην μείνετε έγκυος, χρησιμοποιείται είτε μία μέθοδο φραγμού είτε αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή. Είναι η μέθοδος με τα μικρότερα ποσοστά επιτυχίας αντισύλληψης.
 • Το χάπι της επόμενης ημέρας

Επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας προκειμένου να επιλέξετε τη μέθοδο αντισύλληψης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου

Κάθε μέθοδος αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και με απόλυτη συνέπεια. Το αντισυλληπτικό χάπι, η αντισυλληπτική ένεση προγεστερόνης, η γυναικεία και ανδρική στεροποίηση, τα υποδόρια αντισυλληπτικά εμφυτεύματα, η φυσική μέθοδος αντισύλληψης και το σπιράλ έχουν σχεδόν 99% αποτελεσματικότητα. Το προφυλακτικό και το διάφραγμα κυμαίνονται σε ποσοστά 98% και 92-96% αντίστοιχα. Τέλος, το γυναικείο προφυλακτικό έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 95%.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Ανάλογα με τη μέθοδο αντισύλληψης που θα επιλέξετε, είναι πιθανόν να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενδείξεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας τόσο πριν επιλέξετε μέθοδο όσο και σε περίπτωση που παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Το προφυλακτικό για τον άνδρα και τη γυναίκα αποτελούν τη μόνη μέθοδο αντισύλληψης που προστατεύει ταυτόχρονα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Άλλες μέθοδοι αντισύλληψης αποτρέπουν την εγκυμοσύνη, αλλά δεν προστατεύουν από ΣΜΝ.

Χρησιμοποιήστε ένα καινούργιο προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Σαββούρα Οδυσσέα προκειμένου να σας συμβουλεύσει κατάλληλα και να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

CategoryΆρθρα

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ