Μαστογραφια

Πρόσφατα, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) δημοσίευσε στο Journal of the American Medical Association, μία νέα «οδηγία» προς τις γυναίκες με βασικό κίνδυνο, δηλαδή στις περιπτώσεις που δεν παρουσιάζουν αυξητικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, να ξεκινούν τη μαστογραφία από 45 χρόνων, να συνεχίζουν μέχρι την ηλικία των 54 ετών κι έκτοτε αν είναι υγιείς, η εξέταση να πραγματοποιείται ανά διετία.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ακτινολογίας (ACR) και η Αμερικάνικη Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (SBI) αντέδρασαν άμεσα υποστηρίζοντας πως ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα 40 έτη, με κεντρικό επιχείρημα πως η «προληπτική μαστογραφία σώζει ζωές». Σε υποστήριξη των παραπάνω, η Δρ. Debra Monticciolo, MD, FACR, υπεύθυνη του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR) δήλωσε πως η εν λόγω οδηγία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών, μιας και η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι καθοριστική για την πορεία και τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο.

Η νέα αυτή οδηγία, βασίζεται στην πεποίθηση πως η προληπτική μαστογραφία παρουσιάζει περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια πρόωρη διάγνωση. Αυτά είναι τα εξής:

Α) Η υπερδιάγνωση: Ο όρος αναφέρεται στην ανίχνευση και θεραπεία καρκίνων, οι οποίοι δε θα αποτελούσαν απειλή για τη ζωή των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερδιάγνωση αναφέρεται στους αρχόμενους καρκίνους (DCIS) σ’ ένα 1 – 10% και όχι στους διηθητικούς καρκίνους, όπου μία μη έγκαιρη διάγνωση θα επηρέαζε την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Β) Τα λανθασμένα θετικά αποτελέσματα τα οποία συνήθως οδηγούν σε επιπλέον εξετάσεις και βιοψίες. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως η προληπτική μαστογραφία αποδεδειγμένα μειώνει ετησίως κατά 35% το ποσοστό των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, ακόμα και οι γυναίκες που έχουν λανθασμένα διαγνωστεί, δήλωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους.

Γ) Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας με πυκνούς μαστούς συχνά διαγιγνώσκονται με ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το συμπληρωματικό έλεγχο με υπερηχογράφημα. Το λογικό σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν να η ACS να επιβάλει το υπερηχογράφημα ή την μαγνητική μαστογραφία στις γυναίκες αυτές αντί να ανεβάσει το όριο ηλικίας από τα 40 στα 45, πενταετία εξαιρετικά κρίσιμη στατιστικά για την εμφάνιση καρκίνων.

Δ) Οι γυναίκες άνω των 54 ετών δεν παρουσιάζουν συχνά επιθετικούς καρκίνους. Ωστόσο, δεν είναι σπάνια η εμφάνισή τους σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Στο σημείο αυτό, το ACR και το SBI επιμένουν στο να προτρέπουν τις γυναίκες σε ετήσια εξέταση μαστογραφίας μετά τα 54 έως και τα 70 έτη, ανεξαρτήτως της καλής κλινικής τους εικόνας.

Σας δίνουμε 8 λόγους, οι οποίοι θα σας πείσουν πως η ετήσια μαστογραφία είναι απαραίτητη για τις γυναίκες μετά τα 40 έτη:

1. Βοηθάει στη μείωση της θνησιμότητας των γυναικών από τον καρκίνο του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

2. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένας στους 6 καρκίνους μαστού παρουσιάζονται στα 40 – 49 έτη.

3. Οι γυναίκες 40 ετών και άνω, που εκδηλώνουν καρκίνο του μαστού χάνουν περισσότερα χρόνια ζωής.

4. Η μεγαλύτερη μελέτη προληπτικού ελέγχου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύει πως η ετήσια προληπτική μαστογραφία μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού κατά 1/3 στις γυναίκες 40 ετών και άνω.

5. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force (USPSTF) η προληπτική μαστογραφία που ξεκινά από την ηλικία των 40, σώζει ζωές.

6. Η έρευνα των Hendrick και Helvie στο περιοδικό American Journal of Roentgenology τεκμηριώνει πως η τακτική μαστογραφία από τα 40 έτη στις ΗΠΑ σώζει περίπου 6.500 ζωές/έτος.

7. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Cancer» έδειξε πως από το 70% των γυναικών που πέθαναν από καρκίνο του μαστού γύρω στην ηλικία των 40 ετών σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Χάρβαντ, το 20% δεν είχε υποβληθεί σε προληπτική μαστογραφία.

8. Από τη στιγμή που δεν είμαστε ακόμη ικανοί να προσδιορίσουμε ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και ποιοι απ’ αυτούς θα είναι απειλητικοί για τη ζωή τους, θα πρέπει υποχρεωτικά να επιβληθεί η ετήσια εξέταση μαστογραφίας σε όλες τις γυναίκες από 40 ετών και άνω.

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ