Η χρήση των φυτικών και συμπληρωματικών ιατρικών θεραπειών έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες την τελευταία δεκαετία, με τις γυναίκες να είναι οι πιο συχνοί χρήστες τους. Πολλά από τα προϊόντα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, απευθύνονται συγκεκριμένα σε εγκύους, οι οποίες διανύουν μια περίοδο της ζωής τους κατά την οποία επιζητούν ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα είτε για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, είτε για την θεραπεία επιπλοκών της εγκυμοσύνης (ναυτία, δυσκοιλιότητα). Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα δεν επιτρέπεται να τα καταναλώνουν όσο είναι έγκυες, στρέφονται στην αναζήτηση εναλλακτικών συμπληρωμάτων που τα θεωρούν φυτικά και κατ’ επέκταση ασφαλέστερα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα.

Ωστόσο, αν και οι επιδράσεις ορισμένων φυτικών θεραπειών έχουν τεκμηριωθεί, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης βοτάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από έρευνα που διεξήχθη μέσα σε διάστημα 15 μηνών σε νοσοκομεία της Ιταλίας και σε δείγμα 725 γυναικών που είχαν γεννήσει μέχρι και τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές προσπάθησαν να συμπεράνουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του πρόωρου τοκετού και της συχνής χρήσης βοτάνων από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αρχικά ότι το 42% του δείγματος είχε καταναλώσει βότανα τουλάχιστον μία φορά στο διάστημα που ήταν έγκυος, ενώ το 64% αυτών να κατανάλωναν βότανα κάθε μέρα για τουλάχιστον 3 μήνες. Μάλιστα, τα βότανα που είχαν καταναλωθεί περισσότερο ήταν το αμυγδαλέλαιο και το χαμομήλι, για να αντιμετωπισθούν προβλήματα όπως οι ραγάδες, το άγχος και οι διαταραχές ύπνου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά βότανα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν λιποβαρή ή πρόωρα μωρά σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει χρήση βοτάνων. Ιδιαίτερα όσες γυναίκες χρησιμοποίησαν λάδι αμυγδάλου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, ενώ όσες χρησιμοποιούσαν χαμομήλι είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν λιποβαρή μωρά.

Παρόλο που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ασφάλεια της χρήσης φυτικών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωσή τους είναι πολύ δημοφιλής και στις περισσότερες περιπτώσεις οι έγκυες δεν ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν προβούν σε αγορά τέτοιων προϊόντων. Στο δείγμα που μελετήθηκε φάνηκε ότι η χρήση των προϊόντων αυτών επηρεάζει τόσο τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και το βάρος του μωρού, όμως πρέπει να τονιστεί ότι το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο αντικειμενική και ολοκληρωμένη άποψη.

Εικοινωνία Εικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ